Gume

Pozor: zimske in letne pnevmatike po nizkih cenah

Poceni in kakovostne avto pnevmatike

Voznik, katerega vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, se kaznuje v skladu s 114. členom ZVCP-1 z globo 120, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet ostalih vozil, pa z globo 400 EUR. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za tak prekršek z globo najmanj 1.200 (odgovorna oseba najmanj 120) evrov, če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 4.000 (odgovorna oseba najmanj 400) evrov. Danes so pnevmatike bolj vzdržljive in kakovostnejše kot pred leti. Proces izdelave in razvoja avtomobilskih pnevmatik je napredoval, kljub vsemu pa je dobro pnevmatike zamenjati na vsakih nekaj let, saj se njena prožnost in odzivnost z leti slabša. S tem pa je tudi varnost na cestišču slabša. V Sloveniji večina voznikov dvakrat letno na svojih osebnih vozilih zamenja letne oziroma zimske pnevmatike. Ko pa se te obrabijo, jih je potrebno zamenjati oziroma kupiti nove. Tu pa ponavadi nastopijo težave, ko kupec ob nakupu ne ve, koliko so te nove pnevmatike stare oz kdaj so bile proizvedene. Dosti šoferjev odlaša z zamenjavo letnih gum za zimske in obratno. Toda na dolgi rok s tem načinom ne prihranijo, saj letne pnevmatike niso namenjene zimskim voznim razmeram, pravtako zimske pnevmatike niso za poletne vročine, saj se pnevmatike dosti hitreje obrabijo in izgubijo svoje vozne lastnosti. Nove zimske gume po nižji ceni lahko kupite tudi preko spletne trgovine. Vaše gume so lahko tudi sezonsko shranjene pri servisih. Primerno shranjene bodo vaše pnevmatike počakale na naslednjo sezono. S tem ste prihranili denar in prostor za shrambo, pravtako pa bodo letne ali zimske pnevmatike shranjene na pravilen način. Verjetno ste naveličani iskanja pnevmatik pri različnih dobaviteljih in si želite, da bi lahko zimske oziroma letne pnevmatike za osebna vozila, kombije ali motorna vozila enostavno kupili na enem mestu in to po izjemno ugodnih cenah? Prednost nakupovanja avto gum na internetu je vsekakor ugodnejša cena, kot pri vulkanizerju. Imajo pa vulkanizerske delavnice prednost, da vam kupljene pnevmatike tudi namestijo, pravtako pa so dolžne prevzeti vaše stare obrabljene in dotrajane pnevmatike. Zakon o varnosti cestnega prometa (Ur. list RS št. 56/08) v 114. členu določa, da morajo biti vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo in določa, da morajo imeti vozila na cesti v Republiki Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je cestišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo predpisano zimsko opremo.

Razvoj pnevmatik oz. avtomobilskih pnevmatik so poleg izumitelja pnevmatike Dunlopa, nadaljevali še angleža Sinclair ter Edlin. V letu 1890 je mehanik Wilch pnevmatiko razdelil na dva dela in sicer zunanji plašč ter notranjo zračnico. Nadaljni razvoj pnevmatik sta nadaljevala francoza, brata Michelin. Razvoj avtomobilske pnevmatike se je nato razvijal vzporedno z avtomobili. Avto guma nastane s pomočjo vulkanizacije kavčuka. Končni rezultat je avtomobilska guma, ki je prožna, odporna na kemijske reakcije, spremembe vremena in zato zelo primerna za uporabo v avto industriji. Blagovne znamke avtomobilskih pnevmatik so: B.F. Goodrich, Barum, Bridgestone, Cheng Shin, Continental, Cooper, Dayton, Delinte, Diversen, Double Coin, Dunlop, Durun, Falken, Firestone, Fulda, Fullrun, Fullway, Gajah Tunggal, General, Gislaved, Golden Tyre, Goodyear, Gremax, Hankook, Jinyu, Kleber, Kumho, Ling Long, Marshal, Masterstell, Matador, Maxxis, Meteor, Michelin, Milestone, Nankang, Nexen, Nokian, Pegasus, Pirelli, Regal, Roadhog, Roadstone, Semperit, Sportiva, Sumitomo, Toyo, Tyfoon, Uniroyal, Viking, Vredestein, Wanli, Yokohama, … To so samo najboljši in najbolj znani proizvajalci avto in moto gum, a nikakor ne edini. Obstajajo letne in zimske pnevmatike za moto vozila, motorje, osebna vozila, terence, SUV-je, dostavna ali kombi vozila, traktorje, kamione, delovne stroje, kot so bagri, nakladalniki, viličarji, … Zaradi varnosti v prometu je potrebno pnevmatike ustrezno zamenjati.

Vaš avto najbolje deluje takrat, kadar ima kvalitetne zimske oziroma letne pnevmatike. Uporaba zimskih pnevmatik je pri nas po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca, za večjo varnost v prometu pa je letne pnevmatike smiselno zamenjati takoj, ko temperature padejo pod 7 °C. Zimske pnevmatike omogočajo najboljšo varnost v prometu in bolj zanesljivo obnašanje avta na cesti. Zimske razmere namreč močno spremenijo pogoje na cestah, zato je zimske pnevmatike priporočljivo namestiti na vsa štiri kolesa. Kot ustrezna zimska oprema štejejo tudi letne gume in verige za sneg, ki morajo biti v primeru snežnih razmer pravilno nameščene na kolesih. Kljub vsemu vam bodo popolnoma varno pospeševanje, zaviranje in kontroliranje avta na cesti zagotovile kvalitetne zimske pnevmatike, ki so dizajnirane tako, da zagotavljajo optimalen prijem na cesti ne glede na razmere.

<< Domov